Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe muffiny z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 0,5 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 15 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jajko 4 szt
mleko 400 ml
olej 200 ml
sól szczypta

Kruszonka

mąka tortowa 15 dag
masło 8 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier kryształ 3-4 łyżki

Pozostałe produkty

rabarbar 0,5 kg
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe muffiny z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Kruszonka
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią i dodać masło, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak aby powstały okruchy ciasta.
Krok 1 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
2
Do jednej miski przesiać mąkę a proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, wymieszać.
Krok 2 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
3
W drugiej misce zmiksować jajka, mleko i olej.
Krok 3 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
4
Do suchych składników wlać mieszankę z jajek mleka i oleju, zamieszać.
Krok 4 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
5
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Połączyć z ciastem niezbyt dokładnie mieszając.
Krok 5 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
6
Do foremek muffinowych włożyć papilotki, napełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać kruszonką.
Krok 6 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
7
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-35 minut.
Krok 7 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.06.2017 10:35
smaczne muffiny : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak