Waniliowe muffiny z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    15 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • jajka

    4 szt
  • mleko

    400 ml
  • olej

    200 ml
  • sól

    szczypta

Kruszonka

  • mąka tortowa

    15 dag
  • masło

    8 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier kryształ

    3-4 łyżki

Pozostałe produkty

  • rabarbar

    0,5 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
Kruszonka
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią i dodać masło, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak aby powstały okruchy ciasta.
Krok 2 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
Do jednej miski przesiać mąkę a proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, wymieszać.
Krok 3 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
W drugiej misce zmiksować jajka, mleko i olej.
Krok 4 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
Do suchych składników wlać mieszankę z jajek mleka i oleju, zamieszać.
Krok 5 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Połączyć z ciastem niezbyt dokładnie mieszając.
Krok 6 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
Do foremek muffinowych włożyć papilotki, napełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać kruszonką.
Krok 7 - Waniliowe muffiny z rabarbarem foto
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 26.06.2017 10:35
smaczne muffiny : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat