Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pachnące wanilią babeczki z kleksem z jogurtu i słodko-cierpkiej żurawiny Smak. Pyszne babeczki, idealne do kawy lub herbaty.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 12 sztuk małych babeczek:

  • mąka tortowa

    300 gramów
  • cukier puder

    100 gramów
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • woda mineralna

    100 mililitrów
  • olej

    100 mililitrów
  • jaja

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • groszki czekoladowe

    70 gramów
  • jogurt gęsty

    12 łyżeczek
  • Żurawina klasyczna Smak

    1 słoik
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

1. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj do suchych składników.

2. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do foremek na muffiny lub do papilotek. Na wierzchu wyłóż po łyżeczce żurawiny Smak i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

3. Piecz babeczki ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Przed podaniem połóż na ostudzonych babeczkach po łyżeczce jogurtu i żurawiny Smak. Dodatkowo możesz udekorować listkami mięty. 

SMAK_PL
Użyj groszków czekoladowych do wypieków lub pokrusz drobno czekoladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat