Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pachnące wanilią babeczki z kleksem z jogurtu i słodko-cierpkiej żurawiny Smak. Pyszne babeczki, idealne do kawy lub herbaty.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 12 sztuk małych babeczek:

  • mąka tortowa

    300 gramów
  • cukier puder

    100 gramów
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • woda mineralna

    100 mililitrów
  • olej

    100 mililitrów
  • jaja

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • groszki czekoladowe

    70 gramów
  • jogurt gęsty

    12 łyżeczek
  • Żurawina klasyczna Smak

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj do suchych składników.

2. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do foremek na muffiny lub do papilotek. Na wierzchu wyłóż po łyżeczce żurawiny Smak i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

3. Piecz babeczki ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Przed podaniem połóż na ostudzonych babeczkach po łyżeczce jogurtu i żurawiny Smak. Dodatkowo możesz udekorować listkami mięty. 

SMAK_PL
Użyj groszków czekoladowych do wypieków lub pokrusz drobno czekoladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat