Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pachnące wanilią babeczki z kleksem z jogurtu i słodko-cierpkiej żurawiny Smak. Pyszne babeczki, idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

Składniki na 12 sztuk małych babeczek:

mąka tortowa 300 gramów
cukier puder 100 gramów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
woda mineralna 100 mililitrów
olej 100 mililitrów
jaja 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
groszki czekoladowe 70 gramów
jogurt gęsty 12 łyżeczek
Żurawina klasyczna Smak 1 słoik

Porada

Użyj groszków czekoladowych do wypieków lub pokrusz drobno czekoladę.

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe babeczki z czekoladą i żurawiną

1. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. W drugiej misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj do suchych składników.

2. Wymieszaj dokładnie i przelej ciasto do foremek na muffiny lub do papilotek. Na wierzchu wyłóż po łyżeczce żurawiny Smak i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

3. Piecz babeczki ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Przed podaniem połóż na ostudzonych babeczkach po łyżeczce jogurtu i żurawiny Smak. Dodatkowo możesz udekorować listkami mięty. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak