Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa tarta gruszkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 1/2 kostki
mleko ciepłe 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki
gruszki 5 sztuk
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 opakowanie
laska wanilii 1 sztuka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa tarta gruszkowa

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.

Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 19.10.2012 21:40
pychotka
zolzica 19.10.2012 17:48
piękne ciasto - gratuluję zwycięstwa w konkursie - zyczę dobrej zabawy na kursie :)
zolzica 19.10.2012 17:48
piękne ciasto - gratuluję zwycięstwa w konkursie - zyczę dobrej zabawy na kursie :)
natii3624 13.10.2012 13:18
Mniam :) Już nie mogę się doczekać kiedy go zrobię ;)
Krakowianka 13.10.2012 13:11
cudowna!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak