Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa panna cotta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodka śmietanka 750 mililitrów
mleko 150 mililitrów
esencja waniliowa 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
cukier waniliowy 6 (domowej roboty)

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa panna cotta

Śmietankę wlać do garnka i podgrzewać. Wymieszać żelatynę z zimnym mlekiem, aż napęcznieje, po czym dodać całość do śmietanki, dodać również pozostałe składniki. Podgrzewać wszystko, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny.

Ciepły płyn przelać do foremek wypłukanych wcześniej zimną wodą. Kiedy przestygną wstawić desery do lodówki i trzymać aż do całkowitego stężenia (muszą być dość twarde, ale sprężyste).

Bezpośrednio przed podaniem wyjąć desery z lodówki, delikatnie odsunąć palcem deser od ścianek naczynka. Położyć foremkę na talerzyku i delikatnie przełożyć deser na niego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak