Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 400 ml
kasza manna 2 łyżki
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 2,5 łyżeczki
dżem jagodowy 1 łyżka
biszkopty okrągłe 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa kasza manna z jagodowym akcentem.

Z całości mleka odlałam około 100ml i rozmieszałam w nim kaszę i cukry.Resztę mleka wstawiłam do podgrzewania.Gdy mleko zaczęło wrzeć,podnosić się do góry przelałam do niego rozmieszaną wcześniej kaszę z cukrami.Gotowałam wszystko na tak zwanym wolnym ogniu,niedużym płomieniu stale mieszając przez około 5 minut,aż kasza osiągnęła właściwą gęstość.Gotową kaszę mannę przelałam do miseczki.Na jej środek nałożyłam dżem jagodowy.Oba biszkopt przepołowiłam,przełamałam na pół i ułożyłam wzdłuż dżemu.
Najlepiej ją jeść póki jeszcze jest ciepła.Kasza ma słodki,ale nie przesłodzony smak.Jest to posiłek o zdecydowanie deserowym obliczu.Jest to propozycja na naprawdę sycące,pożywne i dodające energii śniadanie. Konsystencja kaszy jest zawiesista,dość sztywna,zbita,nie lejąca.Gdy rozmiesza się dżem w kaszy uzyska się przyjemny kolor,efekt wizualny.Wyszło smakowicie,a dodatkowa właściwość z takiego śniadania,która została przeze mnie dostrzeżona to to,że kasza manna w tej wersji poprawia nastrój,wpływa pozytywnie zarówno poprzez smak, zapach,jak i wygląd na samopoczucie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 26.09.2013 14:18
Smacznie wyglada na fotce
hahanka 23.06.2013 20:53
ostatnio odkryłam ten super deser z dżemem nie próbowałam
Pomocnik 07.05.2013 17:21
fajny pomysł
marta1221 07.05.2013 16:25
smacznie wygląda :)
Olga_SK 07.05.2013 15:22
fajny pomysł z tymi biszkoptami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak