Waniliowa babka z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże świeże

    35 g
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • masło

    100 g
  • ziarenka z lasek wanilii

  • sól morska

    1 szczypta
  • rodzynki

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
Propozycja na delikatną, puszystą i niezwykle smaczną babkę waniliową z rodzynkami. Babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.

Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły
odpowiednio urosnąć.

* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
Krok 2 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
Rodzynki sparzmy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.
Krok 3 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
Krok 4 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto.

* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.

Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.

Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
Krok 5 - Waniliowa babka z rodzynkami foto
Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni C na około 40 minut.

* Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 27.03.2015 20:40
dobra na Wielkanocny stół
luna76 25.03.2015 08:38
cudownie kusząca!!!!
Ada-Gaba 24.03.2015 19:40
wygląda apetycznie
ben-ka 18.03.2015 09:04
Taka babka, to śliczna dekoracja wielkanocna.
Magdalena Rysińska 18.03.2015 07:42
Święta idą więc będzie idealna na ten okres :)
Babeczka35 17.03.2015 21:22
Super babeczka:)
Małgorzata Pin 17.03.2015 15:58
Piękna babka.
RenataZ-et 17.03.2015 15:11
bardzo apetyczna babka :)
Edith85 17.03.2015 14:54
ale piękna baba :)
gosia56 17.03.2015 12:36
super babka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat