Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
500 g -
drożdże świeże
35 g -
mleko ciepłe
200 ml -
cukier
3/4 szklanki -
jajko
2 sztuki -
żółtko jajek
1 sztuka -
masło
100 g -
ziarenka z lasek wanilii
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
rodzynki
100 g
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.
Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły
odpowiednio urosnąć.
* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże


Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.

* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.
Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.
Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.

do 180 stopni C na około 40 minut.
* Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)