Walentynkowy sernik z musem malinowym

Walentynkowy sernik z musem malinowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    100 g
  • masło

    50 g
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    1/4 szkl
  • śmietana 30%

    1 szkl
  • mus malinowy

    1/2 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1/2 łyżeczki
  • galaretka truskawkowa

    1 op
  • woda

    1 1/2 szkl
  • ser biały

    700 (twarogowy)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Walentynkowy sernik z musem malinowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowy sernik z musem malinowym foto
Biszkopty najlepiej suche włożyć do rozdrabniacza i zmiksować na pyłek. Dodać miękkie masło i połączyć. Wylepić spód wysokiej tortownicy o średnicy 20cm. Wstawić do lodówki.
Krok 2 - Walentynkowy sernik z musem malinowym foto
Galaretkę rozpuścić we wrzątku (1 1/2 szkl.) i wylać do naczynia z płaską powierzchnię. Silikonowa forma do tarty idealnie do tego się nadaje. Gdy stężeje wyciąć serduszka o wysokości do 3,5cm. Wykroić też 5szt 1cm serduszek. Resztę galaretki zachować.
Krok 3 - Walentynkowy sernik z musem malinowym foto
Ser na masę powinien mieć temperaturę pokojową. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody (1/4szkl)Dobrze zmielony ser- użyłam gotowego z wiaderka- zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksując wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić i wmieszać za pomocą łyżki w masę serową. Odrobinę masy wylać na płaską powierzchnię, tak aby można było wyciąć 5 białych serduszek.
Krok 4 - Walentynkowy sernik z musem malinowym foto
Serduszka z galaretki przykleić na około do formy. Natychmiast zalać masą serową. Wstawić do lodówki.
Krok 5 - Walentynkowy sernik z musem malinowym foto
Galaretkę, która została z wycinania serduszek, włożyć do małego garnka. Wsypać 1/2 łyżeczki żelatyny, cukier, wlać mus malinowy. Roztrzepać trzepaczką i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić i wylać na zastygnięty sernik. Wstawić do lodówki.
Krok 6 - Walentynkowy sernik z musem malinowym foto
Kiedy mus stężeje wyjąć sernik z formy. Cienkim ogrzanym nożem odkroić sernik od formy. Można wcześniej formę ogrzać ręcznikiem zanurzonym we wrzątku. Moja forma nie miała klamerki z boku tylko wyciągany spód. Na sernik ułożyć 5 białych serduszek i małe serduszka z galaretki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

msmariusz 14.02.2016 11:29
Idealny na dzisiejszy dzień
migotka28 09.03.2014 22:25
smaczne cudeńko
anemon 08.03.2014 23:08
Sernik przepięknie się prezentuje.
caralajna 06.03.2014 21:19
jejku ale cudeńko, czułabym się wzruszona gdyby ktoś dla mnie takie ciasto zrobił..
gosia56 06.03.2014 16:47
jaki cudowny serniczek
Smaczna_B 06.03.2014 15:51
śliczny serniczek
Kejti 04.03.2014 23:28
O mamo,uwielbiam serniki,a ten wygląda zjawiskowo i zachęca do jedzenia :-)
Malinka 04.03.2014 20:09
Przepiękny torcik, kulinarne rękodzieło :)
IwonaDD 04.03.2014 17:53
bosko wygląda!
blankkaa 04.03.2014 13:18
Przepiękne ciasto- bardzo czasochłonne, ale zapewne pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat