Walentynkowy mus czekoladowy

Walentynkowy mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzkiej czekolady.

    20 dag
  • jajka

    4
  • kremówki

    10 dag
  • masła

    5 dag
  • cukru waniliowego

    2 łyżki
  • wisienki koktajlowe

  • koniak

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do czekolady. Utrzeć dokładnie. Żółtka oddzielić od białek i kolejno po jednym domieszać do masy, ucierając. Mus lekko ostudzić. Wlać alkohol, wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i dodać do musu. Na koniec mus połączyć z ubitymi na pianę białkami. Chłodzić 2-3 godziny. Udekorować wisienkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bernadetta2

20.02.2012 19:45
mam ten przepis z kalendarza

Agnieszka172

30.08.2010 20:46
zrobię te cudeńko , bez czekania na walentynki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat