Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1 sztuka
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
likier jajeczny 150 ml
serek mascarpone 150 g
złoty krokant do dekoracji
andrut 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

1.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia
2.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder,na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 06.02.2014 19:35
smacznie wygląda :)
IwonaDD 05.02.2014 18:44
pięknie się prezentuje
kasienka23 05.02.2014 18:11
śliczne deserki!
noninka77 05.02.2014 16:59
świetny ten deserek:)
Mniam 05.02.2014 16:52
Cudowny deserek.
Mysiunia 05.02.2014 16:10
wspaniały! Kusi już samym wyglądem, a smak na pewno doskonały :)
Janina 05.02.2014 16:07
Super deserek;)
dodi 05.02.2014 14:54
walentynka bedzie zachwycona
bogusia19 05.02.2014 14:45
pyszna walentynka
Romanowka 05.02.2014 14:33
Orzeźwiający i pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak