Walentynkowy deser dla dwojga

Walentynkowy deser dla dwojga

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2
  • miód

    1,5 łyżki
  • cynamon Prymat

    0,5 łyzeczki
  • konfitura żurawinowa

    6 łyżeczek
  • wino czerwone

    300 (półsłodkie)
  • goździki całe

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowy deser dla dwojga
Prawdziwie miłosny deser dla zakochanych – gruszki w winnej glazurze w wyjątkowo smacznym wydaniu. Ponadto przygotowując ten deser upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, gdyż w efekcie końcowym będziemy mieć gotowy nie tylko wspaniały i nietypowy deser, ale również aromatyczne, grzane wino – idealny deser i napój na romantyczny wieczór we dwoje.. : )

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki – jak na wyjątkowy wieczór przystało muszą być najwyższej jakości! : ) Użyłam prawdziwego miodu z mniszka lekarskiego oraz domowej roboty wina jeżynowo-gronowego (robiła moja siostra). Do tego goździki i cynamon Prymat.
Krok 2 - Walentynkowy deser dla dwojga
W pierwszej kolejności obieramy specjalną obieraczką gruszki – od góry w dół, nie dookoła gdyż będą gorzej wyglądać, ważne aby pozostawić szypułki. Do niewielkiego rondelka wlewamy wino, dodajemy miód, goździki i cynamon – podgrzewamy na wolnym ogniu i ciągle mieszamy aby miód się rozpuścił. Następnie wkładamy do wina gruszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Moje gruszki były dość twarde dlatego gotowałam je aż 12 minut i były idealne, jednak jeśli gruszki są miękkie to wystarczy nawet 5 minut. Pilnujemy aby wino nam nie wykipiało.
Krok 3 - Walentynkowy deser dla dwojga
Gruszki zaraz po wyjęciu z wina przekładamy do miski z mielonymi orzechami i dokładnie je obtaczamy i dociskamy.
Krok 4 - Walentynkowy deser dla dwojga
Na dwóch, niewielkich talerzykach układamy po 3 łyżeczki konfitury i układamy na środku gruszki – podajemy jako walentynkowy deser razem z lampką grzanego, aromatycznego wina.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

13.05.2013 10:12
Nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale z pewnością i smakuje :)

Rafał10

08.02.2013 18:49
super połączenie ! Gruszka wygląda świetnie i napewno jest przepyszna :)

Betka

08.02.2013 13:30
rewelacja;)

caralajna

08.02.2013 08:23
gruszka w winie jest piszna, ładnie wygląda oblepiona orzechami

MAR3STA

07.02.2013 18:30
ślicznie podany, super

pajbek

07.02.2013 12:33
Myślę, że Twoja druga połowa będzie zachwycona :-)

anja3107

07.02.2013 11:45
super

Katarzyna/kate1980

06.02.2013 22:36
śliczny

Magda24

06.02.2013 22:14
wspaniały :)

goofy9

06.02.2013 16:27
świetny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat