Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe kruche serduszka
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i zawinąć w folie, wrzucić do zamrażalnika na pół godz.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C, schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek wykrawaczem do ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia, upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku i odstawić do wystygnięcia, żeby szybciej zaczęła ściągać można włożyć do lodówki lub zamrażalnika, ale trzeba kontrolować,czy już nie tężeje.
Czekoladę rozpuścić na parze, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać te z wyciętym środkiem tak, aby się skleiły, żeby galaretka nie wypłynęła.
Do sklejonych ciasteczek wlewamy lekko tężejącą galaretkę, najlepiej małą łyżeczką, odstawiamy do lodówki, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wierzch wyciętych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.