Walentynkowe kruche serduszka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zbliża się ten czas w roku, kiedy serduszkowe wypieki mają szczególną moc. Kruche ciasteczka, posmarowane białą czekoladą i wypełnione ulubioną galaretką, smakują wyśmienicie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    350 g
  • cukier puder

    160 g
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko surowe

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • masło 82%

    180 g

Dodatkowo:

  • biała czekolada

    50 g
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i zawinąć w folie, wrzucić do zamrażalnika na pół godz.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C, schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek wykrawaczem do ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia, upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku i odstawić do wystygnięcia, żeby szybciej zaczęła ściągać można włożyć do lodówki lub zamrażalnika, ale trzeba kontrolować,czy już nie tężeje.

Czekoladę rozpuścić na parze, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać te z wyciętym środkiem tak, aby się skleiły, żeby galaretka nie wypłynęła.

Do sklejonych ciasteczek wlewamy lekko tężejącą galaretkę, najlepiej małą łyżeczką, odstawiamy do lodówki, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wierzch wyciętych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

SlodkoSlodka83
Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat