"Walentynkowe" gofry

"Walentynkowe" gofry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • mleko

    4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    1/3 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • bita śmietana

    1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • dżem wiśniowy

    3 łyżeczki
  • olej

    1 łyżeczka
  • Do dekoracji:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, olej i żółtka miksujemy na jednolitą masę.

3. Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

4. Gofrownicę smarujemy olejem z obu stron, rozgrzewamy i nakładamy ciasto. Gofry gotowe są gdy z obu stron mają złoty kolor.

Dekoracja:

1. Bitą śmietanę i galaretki robimy według instrukcji na opakowaniu.
2. Upieczone gofry dekorujemy według uznania bitą śmietaną, galaretkami i dżemem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasiaaa

05.04.2015 20:56
Są pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat