Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Walentynkowe" gofry

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
mleko 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 1/3 szklanki
jajko 4 sztuki
bita śmietana 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
dżem wiśniowy 3 łyżeczki
olej 1 łyżeczka
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: "Walentynkowe" gofry

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, olej i żółtka miksujemy na jednolitą masę.

3. Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

4. Gofrownicę smarujemy olejem z obu stron, rozgrzewamy i nakładamy ciasto. Gofry gotowe są gdy z obu stron mają złoty kolor.

Dekoracja:

1. Bitą śmietanę i galaretki robimy według instrukcji na opakowaniu.
2. Upieczone gofry dekorujemy według uznania bitą śmietaną, galaretkami i dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 05.04.2015 20:56
Są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak