Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowe ciastka maślane z kremem czekoladowym
1. Mąkę przesiać na stolnicę.
2. Dodać cukier puder, żółtko i schłodzone masło, posiekać nożem.
3. Szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
4. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, na stolnicy posypanej mąką (trzeba uważać żeby ciasto nie przyklejało się do stolnicy i do wałka).
5. Okrągłą foremką wyciąć około 40 pojedynczych ciastek, w połowie z nich mniejszą foremką wyciąć środki - np. serca.
6. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 8-12 minut w temperaturze 180*C bez termoobiegu. Wystudzić.
KREM CZEKOLADOWY:
1. Pokruszyć czekoladę do miski.
2. Śmietanę zagotować i wlać do czekolady.
3. Odczekać kilka minut, dokładnie wymieszać, aż do momentu kiedy cała czekolada się roztopi.
4. Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas aby masa nie stężała.
5. Wyjąć z lodówki i za pomocą miksera lub blendera z trzepaczką ubić.
6. Gotowym kremem przełożyć ciasteczka, można je jeszcze udekorować według własnej inwencji.
Smacznego! :)