Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 sztuk
mąka tortowa 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
kakao 2 łyżki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
laska wanilii 1/2 sztuki
masło 20 dag
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 2 sztuki
gorąca woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

Kroki postępowania

1
Biszkopt I: (góra) 4 żółtka oddzielić od białek. 4 białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i 4 łyżki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Delikatnie wymieszać. Dwie łyżki ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zrobić falisty wzór jasnym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C) i zapiec 2 min.
Krok 1 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
2
Do reszty ciasta wsypać 1 łyżkę kakao. Dokładnie połączyć i wylać na biały wzór. Piec 10 minut.
Krok 2 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
3
Zdjąć papier, a kiedy przestygnie wykroić foremką serca.
Krok 3 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
4
Biszkopt II: (dół) Przygotować jak wyżej, ale bez części białej. Upiec.
Krok 4 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
5
Masa budyniowa: Z 1/2 l mleka odlać ćwierć szklanki i rozmieszać w nim zawartość torebki, dodając ziarenka wanilii. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek, mieszając zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać budyń.
Przełożenie: Ciemne ciasto (biszkopt II) posmarować krem budyniowym. Włożyć do lodówki do stężenia.
Krok 5 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
6
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Kolejno wylać tężejącą galaretkę (zostawić trochę do wypełniania serduszek) i przykryć biszkoptem z wyciętymi sercami, które wypełnić resztą galaretki. Ponownie włożyć do lodówki.
Krok 6 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 10.02.2015 16:37
bardzo ładna
VioletoweKucharzenie 09.02.2015 09:39
już czuję jak smakuje:-) ekstra ciacho:-)
tomek18 08.02.2015 10:34
wspaniałe ciasto:) napewno wyśmienicie smakuje
Renataj 08.02.2015 10:03
Taki apetyczny widok rozpali nie jedno serce:)
Mniam 08.02.2015 08:55
Piękny deser na Walentynki :)
caralajna 07.02.2015 21:38
super ciacho
Alex_M 07.02.2015 20:51
świetny pomysl :)
AgaS10 07.02.2015 20:06
zdecydowanie kradnę przepis:)
barbara11561 07.02.2015 20:02
pysznie wygląda:)
Zdzisław 07.02.2015 19:40
takie słodkości bardzo lubię
ania2610 07.02.2015 19:39
bardzo zmysłowe ciasto
matesko 07.02.2015 19:35
super wygląda
halina17 07.02.2015 19:18
Ładnie wygląda :)
Skotka 07.02.2015 19:06
Świetny pomysł i na pewno smaczne ciacho
as28 07.02.2015 18:33
ślicznie wygląda i pewnie smakuje
Ania67 07.02.2015 18:19
Dzieło sztuki. Brawo
Aleksandra/Olcia 07.02.2015 17:38
super pomysł i super efekt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak