Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    8 sztuk
  • mąka tortowa

    8 łyżek
  • cukier

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • kakao

    2 łyżki

Masa budyniowa

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    2 szklanki
  • laska wanilii

    1/2 sztuki
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo

  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
  • gorąca woda

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
Biszkopt I: (góra) 4 żółtka oddzielić od białek. 4 białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka i 4 łyżki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Delikatnie wymieszać. Dwie łyżki ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zrobić falisty wzór jasnym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C) i zapiec 2 min.
Krok 2 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
Do reszty ciasta wsypać 1 łyżkę kakao. Dokładnie połączyć i wylać na biały wzór. Piec 10 minut.
Krok 3 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
Zdjąć papier, a kiedy przestygnie wykroić foremką serca.
Krok 4 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
Biszkopt II: (dół) Przygotować jak wyżej, ale bez części białej. Upiec.
Krok 5 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
Masa budyniowa: Z 1/2 l mleka odlać ćwierć szklanki i rozmieszać w nim zawartość torebki, dodając ziarenka wanilii. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek, mieszając zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać budyń.
Przełożenie: Ciemne ciasto (biszkopt II) posmarować krem budyniowym. Włożyć do lodówki do stężenia.
Krok 6 - Walentynkowa "Dama Kier" po mojemu foto
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Kolejno wylać tężejącą galaretkę (zostawić trochę do wypełniania serduszek) i przykryć biszkoptem z wyciętymi sercami, które wypełnić resztą galaretki. Ponownie włożyć do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

10.02.2015 16:37
bardzo ładna

VioletoweKucharzenie

09.02.2015 09:39
już czuję jak smakuje:-) ekstra ciacho:-)

tomek18

08.02.2015 10:34
wspaniałe ciasto:) napewno wyśmienicie smakuje

Renataj

08.02.2015 10:03
Taki apetyczny widok rozpali nie jedno serce:)

Mniam

08.02.2015 08:55
Piękny deser na Walentynki :)

caralajna

07.02.2015 21:38
super ciacho <3

Alex_M

07.02.2015 20:51
świetny pomysl :)

AgaS10

07.02.2015 20:06
zdecydowanie kradnę przepis:)

barbara11561

07.02.2015 20:02
pysznie wygląda:)

Zdzisław

07.02.2015 19:40
takie słodkości bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat