Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waflowe kapuśniaczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża główka
pieczarki 30 dag
ser żółty 10 dag
wafel 2 blaty
sól
pieprz
cebula 2 duże
jaja 2
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
masło 1 łyżka
Do dekoracji:
ketchup

Przepis i sposób przygotowania na: Waflowe kapuśniaczki

Główkę kapusty kroimy na mniejsze części, wycinamy głębie i gotujemy do miękkości. Studzimy. Odciskamy rękami i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Ponownie odciskamy nadmiar płynu. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy 1 pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i smażymy razem ok 20 min od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Dusimy na maśle z cebulą, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy solą do smaku.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Blat 2 wafli smarujemy ciepłą kapustą, na to wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem. Zwijamy ciasno roladę i odstawiamy do lodówki, aby rolada wysztywniała. Kroimy na ok 1,5 cm plasterki i obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Dekorujemy keczupem. Podajemy z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 03.01.2014 17:51
Ciekawy przepis i połączenie smaków
idealme 03.01.2014 17:07
pyszności! :)
iwi 03.01.2014 16:50
Super,super
Olga_SK 03.01.2014 16:49
Świetny pomysł! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak