Przepis i sposób przygotowania na: Wafle z ptasim mleczkiem i galaretką
Mleko kokosowe mocno rozgrzać, dodać żelatynę i mieszać, aż się zupełnie rozpuści.
Pozostawić do ostygnięcia.
Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Mleko skondensowane dobrze schłodzić, ubić z cukrem pudrem, aromatem migdałowym, aż się spieni.
Dolewać cienką strużką żelatynę z mlekiem kokosowym, stale miksując, aż masa zacznie gęstnieć.
W międzyczasie rozłożyć na papierze do pieczenia trzy wafle i na każdym rozsmarować 1/3 masy mlecznej.
Kiedy masa stężeje, rozłożyć na każdym waflu tężejącą galaretkę w różnych kolorach i nakryć pozostałymi waflami.
Obciążyć deseczkami i pozostawić na kilka minut w chłodnym miejscu.
Kiedy masy będą zwarte, pokroić ostrym nożem w niewielkie batoniki.