Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafle z galaretką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafle tortowe 1 opakowanie
galaretka 2 opakowania
śmietana 30% 250 ml
margaryna 250 g
cukier 100 - 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wafle z galaretką

1. W rondlu (na małym ogniu) rozpuścić margarynę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru, może lekko się zagotować.

2. Dodać śmietanę i teraz pilnować, aby nie wrzało. Ciągle mieszać, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).

3. Zdjąć z palnika i wsypać galaretki (nie gotować), intensywnie mieszać do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.

4. Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

5. Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu są z galaretką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 17.05.2017 22:35
fajne wafelki
Ewa Wojtaszko 13.02.2017 12:36
smakowite :)
Motorek 02.02.2017 09:40
fajny wafelek
Ola1young 31.01.2017 18:12
bardzo dobre wafelki :)
Mniam 31.01.2017 13:37
To jest smak mojego dzieciństwa :) pyszne są!
2milutka 31.01.2017 11:10
super wafelki :)
IZABELA29 31.01.2017 11:00
Sa pyszne i szybko się je robi
w mojej kuchni 31.01.2017 10:52
smacznie i szybko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak