Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafelki kajmakowe - krówkowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wafle tortowe 1 opakowanie
mleko 3,2% 500 ml
cukier 2 szkl.
masło 100 g

Porada

zamiast samodzielnego przygotowywania kajmaku od podstaw można użyć gotowej masy krówkowej w puszce lub mleko skondensowane w puszce gotować w wodzie przez około 3 godziny, po tym czasie całkowicie wystudzić i dopiero otworzyć puszkę i użyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Wafelki kajmakowe - krówkowe

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier.
Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił.
Masę gotujemy ok. 2 godzin aż zgęstnieje i stanie się jasno brązowa, karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się.
Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy aż całość ładnie się połączy.
Studzimy.
Wafle smarujemy po kolei wystudzonym kajmakiem, układamy jeden na drugim, delikatnie dociskając dłonią, ostatni wafel zostawiamy nie posmarowany z wierzchu.
Całość obciążamy deską, delikatnie dociskając kolejne warstwy do siebie, można jeszcze dodatkowo czymś obciążyć i pozostawiamy na kilka godzin, aby kolejne warstwy ładnie się skleiły ze sobą.
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki o dowolnym kształcie.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 01.06.2016 19:42
Dziękuję za miłe słowa!
ada.la 23.05.2016 22:35
proste i smaczne
krokus 23.05.2016 21:38
smaczne wafelki
Wiktoria29 23.05.2016 21:32
bardzo lubię takie
noninka77 23.05.2016 17:22
Porywam kilka :)
2milutka 23.05.2016 16:44
Jak one pysznie wyglądają
adelajda 23.05.2016 15:55
dobre wafelki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak