Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

w rękawie pieczona kura wiejska z jabłkami,żurawiną...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kura lub kurczak 2,5 kg/kura wiejska
przyprawy 1 opakowanie/do gęsiny
jabłka 4 sztuki
żurawina 1 szklanka/świeża
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 4 łyżki
cebula 4 sztuki
masło 1/4 kostki
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: w rękawie pieczona kura wiejska z jabłkami,żurawiną...

kurę wiejską dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dobrze przyprawą do gęsi

do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek

włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut

z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć nadzienie, cebule, wlać powstały wywar i dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno, sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki - kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso ma dobry smak.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 22.01.2018 11:28
Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak