Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
migdały 1 szklanka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
herbata 1/2 szklanki
mus z dyni 2 szklanki
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
jogurt naturalny 4 łyżki
bita śmietana - w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana...

Kroki postępowania

1
jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę
Krok 1 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
2
wlać mleko i połączyć składniki
Krok 2 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
3
całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki
Krok 3 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
4
tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka
Krok 4 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
5
zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy
Krok 5 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
6
mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem
Krok 6 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
7
nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki na kilka godzin
Krok 7 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto
8
zimną śmietanę 30% 250 ml ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem, szprycka nałożyć śmietanę na cieście, boki posmarować resztą śmietany, schować do lodówki najlepiej na całą noc - ciasto jest aromatyczne, chrupiące dzięki migdałom, z dynią i śmietaną szybko się zjada......................SMACZNEGO!!!
Krok 8 - w korzennym cieście z migdałami dynia galaretkowa i bita śmietana... foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 20.11.2015 13:01
Pyszne ciasto
monikaT83 20.11.2015 10:07
Pyszny aromatyczny torcik :)
mileneczka5 20.11.2015 08:25
pyszne ciasto!
Franciszek 20.11.2015 00:13
dobre do kawy
gosia561 19.11.2015 22:42
bardzo świąteczne
Mama niejadka 19.11.2015 20:57
Pyszne ciasto
Renata9 19.11.2015 20:21
Smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak