Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
drożdże suche 1 torebka
masło 125 g
cukier 200 g
jajko 1 szt
mleko 75 ml
jabłka 0,5 kg
brzoskwinie w puszce 0,5 kg
rodzynki 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami

Kroki postępowania

1
Z mąki, 50g masła, 25g cukru, drożdży, mleka i jajka ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy w ciepłym miejscu, pod ściereczką, do wyrośnięcia.
Krok 1 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
2
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy odcedzoną i pokrojoną brzoskwinię oraz rodzynki. Gotujemy do rozpadnięcia, około 15 minut.
Krok 2 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
3
Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim tortownicę. Zostawiamy do podrośnięcia na 20 minut.
Krok 3 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
4
Masę owocową wykładamy na ciasto.
Krok 4 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
5
Z 100g mąki, 100g cukru i 75g masła przygotowujemy kruszonkę.
Krok 5 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
6
Sypiemy kruszonką ciasto.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 16.03.2015 18:34
wspaniałe ciasto
Monika-twin 16.03.2015 15:25
pyszne ciasto.
Beata999 16.03.2015 15:23
Smaczne,zdrowe ciasto.
Konczi 16.03.2015 15:08
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak