Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    350 g
  • drożdże suche

    1 torebka
  • masło

    125 g
  • cukier

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    75 ml
  • jabłka

    0,5 kg
  • brzoskwinie w puszce

    0,5 kg
  • rodzynki

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
Z mąki, 50g masła, 25g cukru, drożdży, mleka i jajka ugniatamy ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy w ciepłym miejscu, pod ściereczką, do wyrośnięcia.
Krok 2 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy odcedzoną i pokrojoną brzoskwinię oraz rodzynki. Gotujemy do rozpadnięcia, około 15 minut.
Krok 3 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim tortownicę. Zostawiamy do podrośnięcia na 20 minut.
Krok 4 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
Masę owocową wykładamy na ciasto.
Krok 5 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
Z 100g mąki, 100g cukru i 75g masła przygotowujemy kruszonkę.
Krok 6 - Vlaai z brzoskwiniami i jabłkami foto
Sypiemy kruszonką ciasto.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 16.03.2015 18:34
wspaniałe ciasto
Monika-twin 16.03.2015 15:25
pyszne ciasto.
Beata999 16.03.2015 15:23
Smaczne,zdrowe ciasto.
Konczi 16.03.2015 15:08
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat