Vitello tonnato

Vitello tonnato

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cielęcina bez kości

    600 g
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • czosnek

    2 ząbki
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • sól do smaku

  • oliwa

  • goździk Prymat

    2 szt

sos

  • majonez

    250 g
  • tuńczyk kawałki w oleju

    140 g
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • fileciki z sardeli

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Vitello tonnato  foto
Mięso związać sznurkiem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Dodać pokrojona marchew, seler, cebule, czosnek, rozmaryn, goździki i liść laurowy. Posolić i wszystko razem chwile przesmażyć.
Krok 2 - Vitello tonnato  foto
Podlać winem, a po odparowaniu wlać wodę i gotować na średnim ogniu ok.1,5 godziny. Pozostawić w bulionie do ostudzenia .
Krok 3 - Vitello tonnato  foto
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem.
Pokrojone w cienkie plastry mięso ułożyć na dużym talerzu i polać sosem. Ozdobić kaparami i wstawić do lodówki.
Ada-Gaba
Vitello tonnato można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku 2-3 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

10.05.2017 15:44
smaczne danie

paniusiaewa

24.12.2016 19:31
Ciekawe, zapewne też smaczne.

Pani Domu

18.10.2016 13:49
pyszne jedzonko

Kejti

09.12.2014 15:39
Super mięsko :-)

Christopher

07.12.2014 20:43
Pyszne mięsko.

kornelcia

07.12.2014 20:29
Wygląda smakowicie..i pewno także smakuje...nowy przepis do wypróbowania.

Noruas

07.12.2014 19:13
Fajny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat