Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vitello tonnato

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cielęcina bez kości 600 g
marchew 1 szt
cebula 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
rozmaryn świeży 1 gałązka
wino białe wytrawne 100 ml
sól do smaku
oliwa
Goździki całe Prymat 2 szt

sos

majonez 250 g
tuńczyk kawałki w oleju 140 g
kapary całe Smak 1 łyżeczka
fileciki z sardeli 4 szt

Porada

Vitello tonnato można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku 2-3 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Vitello tonnato

Kroki postępowania

1
Mięso związać sznurkiem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Dodać pokrojona marchew, seler, cebule, czosnek, rozmaryn, goździki i liść laurowy. Posolić i wszystko razem chwile przesmażyć.
Krok 1 - Vitello tonnato  foto
2
Podlać winem, a po odparowaniu wlać wodę i gotować na średnim ogniu ok.1,5 godziny. Pozostawić w bulionie do ostudzenia .
Krok 2 - Vitello tonnato  foto
3
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem.
Pokrojone w cienkie plastry mięso ułożyć na dużym talerzu i polać sosem. Ozdobić kaparami i wstawić do lodówki.
Krok 3 - Vitello tonnato  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.05.2017 15:44
smaczne danie
paniusiaewa 24.12.2016 19:31
Ciekawe, zapewne też smaczne.
Pani Domu 18.10.2016 13:49
pyszne jedzonko
Kejti 09.12.2014 15:39
Super mięsko :-)
Christopher 07.12.2014 20:43
Pyszne mięsko.
kornelcia 07.12.2014 20:29
Wygląda smakowicie..i pewno także smakuje...nowy przepis do wypróbowania.
Noruas 07.12.2014 19:13
Fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak