Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vindaloo

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 40 dg
ziemniaki 30 dg
cebula 1 sztuka
czosnek 1 główka
Papryka ostra mielona Prymat 4 strąki (czerwona)
korzeń imbiru 4 dg
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 4 - 5 łyżek
Goździki całe Prymat 5 - 6 sztuk
kolendra mielona 1 - 2 łyżki
kardamon 10 - 15 sztuk
cynamon 0, 5 laseczki
sól do smaku
ocet winny 50 ml
olej roślinny
Kmin rzymski mielony Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Vindaloo

Wieprzowinę pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie przyprawy wymieszać z octem (wcześniej należy niektóre rozetrzeć). Natrzeć tym mięso i zostawić do marynowania na 10 - 20 minut.
Cebulę pokroić na średnie kawałki. Następnie usmażyć tak, aby się zeszkliła. Potem dodać mięso z marynatą. Gotować 10 - 15 minut (uważać, by mięso się nie przypaliło). Dodać wodę (musi przykryć mięso) i gotować do wrzenia. Gdy się zagotuje, to dać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak