Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Verrines z wędzonym łososiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miodowa musztarda diżońska 1 łyżeczka
koperek 1 szczypta
świeżo zmielone sól i pieprz 1 szczypta
oliwa
sok z cytryny
łosoś filet 4 plastry
twarożek 4 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Verrines z wędzonym łososiem

Oliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Za pomocą blendera lub łyżki łączymy twarożek z odrobiną soli, pieprzu, szczyptą koperku oraz musztardą. Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do wina, jak w naszym przypadku) delikatnie układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.


Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 12.02.2013 12:18
uwielbiam wszystko co z lososiem
ElizaT 01.02.2013 21:04
super
ALAGOR 31.01.2013 23:13
ładne fotki
Magda24 13.01.2013 17:47
dzieło sztuki :)
Gracer 13.01.2013 14:06
piękna różyczek Ci wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak