Utopence czosnkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parówki cienkie

    wieprzowe
  • cebula biała

    duża
  • marchewka

    średnia
  • czosnek

    średnia główka
  • papryczka chilli

    do smaku
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • woda zimna

    3-4 szkl.
  • cukier kryształ

    3/4 szkl.
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Utopence czosnkowe foto
Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą na 3-4 części i wypełnić słoik przekładając pokrojonym ząbkami czosnku, przyprawami i ostrymi mini-papryczkami. na wierzch wsypać sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 2 - Utopence czosnkowe foto
W niewielkim garnku zagotować wodę z octem i cukrem, poczym doprawić do smaku solą i dodać pokrojoną w paski lub plasterki marchewkę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Gotować razem 10 min. na małym palniki i najlepiej pod pokrywką.
Krok 3 - Utopence czosnkowe foto
Gotową gorącą marynatą natychmiast zalać parówki i dołożyć nawierzch cebulę i marchewkę z marynaty.
Krok 4 - Utopence czosnkowe foto
Słoik jak najszybciej szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 5 - Utopence czosnkowe foto
Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, a następnie wstawić na kilka dni do lodówki.
Krok 6 - Utopence czosnkowe foto
Podawać z dodatkiem musztardy i pieczywa jako przekąskę do piwa.
Habibi
Można do marynaty dodać ulubionych ziół i przypraw - zasada jest tylko jedna, że Marynata ma być mocna i pikantna. Obowiązkowym składnikiem marynaty jest spora ilość octu oraz dużo cebuli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 23.09.2015 17:36
... miało być "jak śledzik w occie" ;)
Habibi 23.09.2015 17:35
Mój mężuś mówi, że jak spędził w occie, ale bez rybiego posmaku i że zdecydowanie konkretniejszą konsystencją ;) ... parówki nieco twardnieją w zalewie...
Habibi 23.09.2015 17:33
UTOPENCE albo UTOPENCI (po naszemu topielcy) czyli marynowane czeskie Špekačky (serdelki) to stara czesko-słowacka tradycja :)
Habibi 23.09.2015 17:31
To niestety nie jest mój pomysł ;) Utopence to dość stara tradycyjna potrawa/przekąska czeska (obecnie podawana również na Słowacji z racji wspólnej historii tych państw) - podaje się je w pubach, winiarniach, piwiarniach, barach... jako przekąskę głównie do piwka :) U nas śledzik, a u nich marynowane serdelki "Špekačky"
Ela15 23.09.2015 11:39
bardzo oryginalny pomysl
Maridka19 23.09.2015 08:38
Ciekawy przepis :)
Iwusia 22.09.2015 22:44
fantastyczny przepis, pamiętam go z lat dzieciństwa
mirosława4 22.09.2015 22:03
interesujący przepis
Barbara13 22.09.2015 21:26
intrygujący ten twój pomysł na parówki....trzeba wypróbować :)
agnieszka214 22.09.2015 18:31
ciekawie podanie parówek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat