Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Utopence czosnkowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki cienkie wieprzowe
cebula biała duża
marchewka średnia
czosnek średnia główka
papryczka chilli do smaku
ocet 10 % 1 szkl.
woda zimna 3-4 szkl.
cukier kryształ 3/4 szkl.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat kilka
Ziele angielskie całe Prymat kilka

Porada

Można do marynaty dodać ulubionych ziół i przypraw - zasada jest tylko jedna, że Marynata ma być mocna i pikantna. Obowiązkowym składnikiem marynaty jest spora ilość octu oraz dużo cebuli.

Przepis i sposób przygotowania na: Utopence czosnkowe

Kroki postępowania

1
Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą na 3-4 części i wypełnić słoik przekładając pokrojonym ząbkami czosnku, przyprawami i ostrymi mini-papryczkami. na wierzch wsypać sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 1 - Utopence czosnkowe foto
2
W niewielkim garnku zagotować wodę z octem i cukrem, poczym doprawić do smaku solą i dodać pokrojoną w paski lub plasterki marchewkę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Gotować razem 10 min. na małym palniki i najlepiej pod pokrywką.
Krok 2 - Utopence czosnkowe foto
3
Gotową gorącą marynatą natychmiast zalać parówki i dołożyć nawierzch cebulę i marchewkę z marynaty.
Krok 3 - Utopence czosnkowe foto
4
Słoik jak najszybciej szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 4 - Utopence czosnkowe foto
5
Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, a następnie wstawić na kilka dni do lodówki.
Krok 5 - Utopence czosnkowe foto
6
Podawać z dodatkiem musztardy i pieczywa jako przekąskę do piwa.
Krok 6 - Utopence czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.09.2015 17:36
... miało być "jak śledzik w occie" ;)
Habibi 23.09.2015 17:35
Mój mężuś mówi, że jak spędził w occie, ale bez rybiego posmaku i że zdecydowanie konkretniejszą konsystencją ;) ... parówki nieco twardnieją w zalewie...
Habibi 23.09.2015 17:33
UTOPENCE albo UTOPENCI (po naszemu topielcy) czyli marynowane czeskie Špekačky (serdelki) to stara czesko-słowacka tradycja :)
Habibi 23.09.2015 17:31
To niestety nie jest mój pomysł ;) Utopence to dość stara tradycyjna potrawa/przekąska czeska (obecnie podawana również na Słowacji z racji wspólnej historii tych państw) - podaje się je w pubach, winiarniach, piwiarniach, barach... jako przekąskę głównie do piwka :) U nas śledzik, a u nich marynowane serdelki "Špekačky"
Ela15 23.09.2015 11:39
bardzo oryginalny pomysl
Maridka19 23.09.2015 08:38
Ciekawy przepis :)
Iwusia 22.09.2015 22:44
fantastyczny przepis, pamiętam go z lat dzieciństwa
mirosława4 22.09.2015 22:03
interesujący przepis
Barbara13 22.09.2015 21:26
intrygujący ten twój pomysł na parówki....trzeba wypróbować :)
agnieszka214 22.09.2015 18:31
ciekawie podanie parówek
marcia7 22.09.2015 17:03
fajne przetwory
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:45
ciekawy przepis,ciekawa jestem jak takie parówki smakują
mw926 22.09.2015 16:44
a to ciekawy pomysł
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:33
ciekawy przepis,ciekawa jestem jak takie parówki smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak