Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z mięsem w barszczyku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
olej 3 łyżki
mięso mieszane ugotowane 1/2 kg
cebula 2 sztuki
olej
masło
bulion warzywny 2 litry
sok z buraka 1 szklanka
burak ćwikłowy 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
ocet
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z mięsem w barszczyku

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na blat,zalewamy pomału gorącą wodą i siekamy nożem,kiedy trochę przestygnie dodajemy jajko,wyrabiamy jednolite ciasto dodając pomału olej.Ciasto dzielimy,na blacie rozwałkowujemy placek o kształcie kwadratu,a następnie kwadrat kroimy na mniejsze kwadraciki.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy z usmażoną na maśle cebulką.wyrabiamy doprawiając solą i pieprzem.
Na każdy kwadrat ciasta nakładamy troszkę farszu i lepimy uszka.
Tej metody lepienia pierogów nauczyła mnie teściowa,robi się błyskawicznie.
Krok 1 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
2
Uszka gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
3
Uszka żeby się nie posklejały do wody do gotowania dolać olej.
Krok 3 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
4
Do bulionu dodajemy sok i starte buraki,doprawiamy solą pieprzem i octem,można dodać maggi.Zagotowujemy i pozostawiamy na 1 godzinkę.
Krok 4 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
5
Następnie przecedzamy dodajemy majeranek i ponownie zagotowujemy.
Krok 5 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
6
Taki przedsmak świąt.
Krok 6 - Uszka z mięsem w barszczyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 09.06.2013 18:26
bardzo je lubię
Monika58 01.12.2012 19:27
smaczne
Cukiereczek13 01.12.2012 19:26
pysznie ;)
ewelinapac 01.12.2012 17:52
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak