Uszka z mięsem w barszczyku

Uszka z mięsem w barszczyku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    3 łyżki
  • mięso mieszane ugotowane

    1/2 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • olej

  • masło

  • bulion warzywny

    2 litry
  • sok z buraka

    1 szklanka
  • burak ćwikłowy

    2 sztuki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • ocet

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Uszka z mięsem w barszczyku

Kroki postępowania

Krok 1 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
Mąkę wysypujemy na blat,zalewamy pomału gorącą wodą i siekamy nożem,kiedy trochę przestygnie dodajemy jajko,wyrabiamy jednolite ciasto dodając pomału olej.Ciasto dzielimy,na blacie rozwałkowujemy placek o kształcie kwadratu,a następnie kwadrat kroimy na mniejsze kwadraciki.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy z usmażoną na maśle cebulką.wyrabiamy doprawiając solą i pieprzem.
Na każdy kwadrat ciasta nakładamy troszkę farszu i lepimy uszka.
Tej metody lepienia pierogów nauczyła mnie teściowa,robi się błyskawicznie.
Krok 2 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
Uszka gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 3 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
Uszka żeby się nie posklejały do wody do gotowania dolać olej.
Krok 4 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
Do bulionu dodajemy sok i starte buraki,doprawiamy solą pieprzem i octem,można dodać maggi.Zagotowujemy i pozostawiamy na 1 godzinkę.
Krok 5 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
Następnie przecedzamy dodajemy majeranek i ponownie zagotowujemy.
Krok 6 - Uszka z mięsem w barszczyku foto
Taki przedsmak świąt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Margo1 09.06.2013 18:26
bardzo je lubię
Monika58 01.12.2012 19:27
smaczne
Cukiereczek13 01.12.2012 19:26
pysznie ;)
ewelinapac 01.12.2012 17:52
Pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat