Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1/4 szklanki
sól do smaku

Farsz

mięso wołowe 0,5 kilograma
łopatka bez kości 0,5 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Uszka możemy popakować w torebki i zamrozić , a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą ,gotujemy do miękkości, cebule obieramy , kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Mielimy z ostudzonym mięsem na sitku o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na mniejsze części.
Krok 1 - Uszka z mięsem foto
2
Każdą część wałkujemy dość cienko podsypując, przekładamy na formę do uszek, z farszu robimy małe kulki, wtykamy w zagłębienia.Przykrywamy drugim plackiem, mocno wałkujemy.
Krok 2 - Uszka z mięsem foto
3
Formę odwracamy potrząsając wysypujemy uszka na wysypana mąką stolnicę lub tacę.
Krok 3 - Uszka z mięsem foto
4
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Krok 4 - Uszka z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 02.02.2016 10:54
ale mam ochotę, mniam
dom-agi 01.02.2016 10:35
Wyglądają pysznie!
kloruś 31.01.2016 22:01
chętnie bym skosztowała!
Beatris 31.01.2016 22:01
Mniam, z chęcią zjadłabym porcyjkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak