Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą

Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz ;

  • grzyby suszone

    3 duże garście
  • cebula czerwona

    2 szt małe
  • kapusta kiszona

    1 garśc
  • sól himalajska

    1 łyzeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • kminek mielony

    1/3 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki

Ciasto ;

  • mąka pszenna

    1 kg
  • woda letnia

    400 ml
  • jajka

    1 szt
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą
Grzyby ja miałam różne od borowików po maślaki i kozaki, namaczamy w wodzie, na 12h, po tym czasie gotujemy w tej samej wodzie ok 20 min. , można je lekko osolić. Odcedzamy, wody nie wylewamy.
Krok 2 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju.
Krok 3 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą
Ostudzone grzyby siekamy, na drobno, gdyż lepiej będzie zamknąć farsz w cieście.
Krok 4 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą
Do cebuli, dodajemy grzyby i poszatkowaną kapustę, całość dusimy ok 15 min, podlewając wodą z gotowania grzybów, doprawiamy, odparowujemy soki, tak by farsz był zwarty.
Krok 5 - Uszka z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą
Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, robimy wgłębienie, wlewamy letnią wodę wymieszaną z jajkiem i solą, wyrabiamy ciasto na jednolite. Zostawiamy pod ciepłą miseczką, na cały czas lepienia, dzięki czemu, ciasto będzie super elastyczne, aż do samego końca, jeśli miska ostygnie należy ją umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, czy w piekarniku na kilka minut.

Z ciasta wykrajamy albo kwadraty, albo koła i nakładamy farsz, zlepiamy tworząc świąteczne uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Mrożone ok 7-8min.

Z takiej porcji wyjdzie ok 60szt zależy od wielkości i grubości wałkowania ciasta.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agaK.

19.01.2017 18:26
Jestem w ciąży i barszcz czerwony chodzi za mną dzień w dzień!:D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat