Uszka z kutią z masy makowej

Uszka z kutią z masy makowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ FARSZ

  • masa makowa

    1 puszka
  • pszenica

    1 szkl.
  • orzechy posiekane

    1/2 szkl.
  • rodzynki

    1/2 szkl.
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    do smaku
  • miód płynny

    do smaku
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • cukier waniliowy

    do smaku

~ CIASTO

  • mąka tortowa

    2,5 szkl.
  • mleko ciepłe

    1 szkl.
  • gorąca woda

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

~ CIASTO:
Mąkę zalać gorącym mlekiem , w którym rozpuszczone jest masło. Zagnieść plastyczne ciasto i odłożyć na pół godziny nakryte miseczką.

~ FARSZ:
Ugotować al dente pszenicę w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Posiekać drobno orzechy. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, pozostawić na godzinę do spęcznienia i odcedzić.

Chłodną pszenicę zmielić z rodzynkami, masą makową i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Masę doprawić cukrem waniliowym, miodem, siekanymi (lub zmielonymi) orzechami oraz mielonym cynamonem. Dokladnie wymieszać.

Z rozwalkowanego ciasta wycinać małe krążki, nadziewać farszem i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie.
Habibi
Uszka podawać z roztopionym masłem, gęstą kwaśną śmietaną albo w ciepłym mleku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat