Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kutią z masy makowej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

masa makowa 1 puszka
pszenica 1 szkl.
orzechy posiekane 1/2 szkl.
rodzynki 1/2 szkl.
skórka pomarańczowa kandyzowana do smaku
miód płynny do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
cukier waniliowy do smaku

~ CIASTO

mąka tortowa 2,5 szkl.
mleko ciepłe 1 szkl.
gorąca woda
masło 2 łyżki

Porada

Uszka podawać z roztopionym masłem, gęstą kwaśną śmietaną albo w ciepłym mleku.

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kutią z masy makowej

~ CIASTO:
Mąkę zalać gorącym mlekiem , w którym rozpuszczone jest masło. Zagnieść plastyczne ciasto i odłożyć na pół godziny nakryte miseczką.

~ FARSZ:
Ugotować al dente pszenicę w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dobrze odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia.
Posiekać drobno orzechy. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, pozostawić na godzinę do spęcznienia i odcedzić.

Chłodną pszenicę zmielić z rodzynkami, masą makową i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Masę doprawić cukrem waniliowym, miodem, siekanymi (lub zmielonymi) orzechami oraz mielonym cynamonem. Dokladnie wymieszać.

Z rozwalkowanego ciasta wycinać małe krążki, nadziewać farszem i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak