Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kutią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 500 g
olej roślinny 50 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżki

~ FARSZ

pszenica 150 g
mak 150 g
owoce suszone
orzechy i migdały
czekolada gorzka do smaku
miód płynny do smaku
skórka pomarańczowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kutią

Kroki postępowania

1
Mąkę połączyć z olejem. Do gorącej wody wsypać sól i cukier waniliowy, wymieszać i wlać do mąki.
Krok 1 - Uszka z kutią foto
2
Zagnieść gładkie i miękkie ciasto. Nakryć i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Uszka z kutią foto
3
Ugotować pszenicę i Mak - dokładnie odcedzić i połączyć z miodem, posiekanymi bakaliami, czekoladą i skórką pomarańczową.
Krok 3 - Uszka z kutią foto
4
Z rozwałkowanego niezbyt cienko ciasta wycinać małe krążki, nadziewać przygotowanym farszem i sklejać jak tradycyjne pierogi. Następnie zlepić z sobą dwa przeciwległe rogi pierożków tworząc uszka.
Krok 4 - Uszka z kutią foto
5
Gotować porcjami w lekko osolonej wodzie.
Krok 5 - Uszka z kutią foto
6
Podawać z klarowanym masłem, z dodatkiem prażonej na maśle bułki tartej, z kwaśną śmietaną albo jako dodatek do mleka.
Krok 6 - Uszka z kutią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 02.01.2017 10:18
apetyczne jedzonko podano...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak