Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą
Namocz grzyby i je ugotuj. Wodę zachowaj – wlejesz ją do kapusty, którą razem z zielem angielskim i liściem laurowym trzeba też ugotować do miękkości (w niewielkiej ilości wody). Jeśli uważasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, to ją opłucz przed gotowaniem.
Cebulę pokrój w piórka i skarmelizuj (czyli bardzo długo, nawet do godziny, podsmażaj na maśle na niewielkim ogniu, nie dopuszczając jednak do przypalenia – cebula znacznie zmniejszy swoją objętość i skoncentruje swój smak).
Kiedy składniki ostygną, zmiksuj ugotowane grzyby i skarmelizowaną cebulę. Ugotowaną kapustę drobno posiekaj. Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym sklej ze sobą rogi.
Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty). Po ugotowaniu pozwól im ostygnąć na płaskim talerzu, wykładając je pojedynczą warstwą (jeśli nie podajesz ich od razu i planujesz zamrozić, to posmaruj je jeszcze odrobiną oleju, żeby się nie skleiły).