Uszka z kapustą i grzybami oraz karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    55 dag
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • Farsz:

  • cebula

    40 dag
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • sól i pieprz do smaku

  • woda

    300 (gorąca)
  • grzyby suszone

    70 g
  • kapusta kiszona

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.

Namocz grzyby i je ugotuj. Wodę zachowaj – wlejesz ją do kapusty, którą razem z zielem angielskim i liściem laurowym trzeba też ugotować do miękkości (w niewielkiej ilości wody). Jeśli uważasz, że kapusta jest zbyt kwaśna, to ją opłucz przed gotowaniem.
Cebulę pokrój w piórka i skarmelizuj (czyli bardzo długo, nawet do godziny, podsmażaj na maśle na niewielkim ogniu, nie dopuszczając jednak do przypalenia – cebula znacznie zmniejszy swoją objętość i skoncentruje swój smak).
Kiedy składniki ostygną, zmiksuj ugotowane grzyby i skarmelizowaną cebulę. Ugotowaną kapustę drobno posiekaj. Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Nakładaj łyżeczkę farszu na krążki ciasta i zlepiaj jak pierogi, po czym sklej ze sobą rogi.
Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (od wypłynięcia przez około 3 minuty). Po ugotowaniu pozwól im ostygnąć na płaskim talerzu, wykładając je pojedynczą warstwą (jeśli nie podajesz ich od razu i planujesz zamrozić, to posmaruj je jeszcze odrobiną oleju, żeby się nie skleiły).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EWI 23.01.2013 09:28
uwielbiam
EWI 23.01.2013 09:28
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat