Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kapustą i grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kilogram
woda letnia 2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
olej 1/4 szklanki
sól szczypta

Farsz

kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 2 garście
cebula 2 sztuki
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

doskonały dodatek do barszczu czerwonego

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę , przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnią wodę wymieszana z jajkiem i olejem, zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Uszka z kapustą i grzybami foto
2
Ciasto dzielimy na kilka części, każdą część wałkujemy cienko podsypując mąką, małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu, składamy na pół, zlepiamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce.
Krok 2 - Uszka z kapustą i grzybami foto
3
Uszka układamy na tacy wysypanej mąka.
Krok 3 - Uszka z kapustą i grzybami foto
4
Gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka podajemy z barszczem czerwonym.
Krok 4 - Uszka z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 31.01.2016 21:17
Dziękuję:)))
Marta1986 31.01.2016 18:32
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak