Uszka z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kilogram
  • woda letnia

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • olej

    1/4 szklanki
  • sól

    szczypta

Farsz

  • kapusta kiszona

    1 kilogram
  • grzyby suszone

    2 garście
  • cebula

    2 sztuki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uszka z kapustą i grzybami foto
Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę mielimy na sitku o dużych oczkach, cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę , przesmażamy na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy letnią wodę wymieszana z jajkiem i olejem, zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Uszka z kapustą i grzybami foto
Ciasto dzielimy na kilka części, każdą część wałkujemy cienko podsypując mąką, małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu, składamy na pół, zlepiamy brzegi ciasta, zlepiamy za dwa boczne końce.
Krok 3 - Uszka z kapustą i grzybami foto
Uszka układamy na tacy wysypanej mąka.
Krok 4 - Uszka z kapustą i grzybami foto
Gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka podajemy z barszczem czerwonym.
bogusia 82
doskonały dodatek do barszczu czerwonego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bogusia 82 31.01.2016 21:17
Dziękuję:)))
Marta1986 31.01.2016 18:32
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat