Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z suszonymi grzybami leśnymi do barszczu

5.0
(46)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uszka z leśnymi grzybami to pyszny, aromatyczny i nieodzowny dodatek do barszczu czerwonego. Smakują doskonale nie tylko na święta, ale również na co dzień!

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 300 gramów
gorąca woda 160 mililitrów
masło 2 łyżki
sól 0.5 łyżeczki

FARSZ

grzyby suszone 70 gramów
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 2 łyżki
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki

Porada

Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić. Te przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią).

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z suszonymi grzybami leśnymi do barszczu

Przepis na wege uszka z suszonymi grzybami leśnymi do barszczu. Robiąc uszka, pamiętajcie że ciasto musi odpocząć po wyrobieniu. Forma uszek - czy z koła czy z kwadratu, zależy od własnych preferencji. uszka powinny być niewielkie, w sam raz na łyżkę zupy. 

KROK 1. FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego

** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.

KROK 2. CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól (około 0,5 płaskiej łyżeczki). Masło wrzucamy do gorącej wody, a gdy się w niej rozpuści dolewamy stopniowo do mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na około 40 minut, aby "odpoczęło", a później dobrze się wałkowało.

KROK 3. LEPIENIE. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy kółka (za pomocą małej szklanki lub foremki) lub kroimy ciasto na kwadraciki, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi, a następnie sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały.

KROK 4. GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.

Zobacz więcej WEGE PRZEPISÓW NA BOŻE NARODZENIE.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak