Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami i kapustą
Następnie grzyby musimy drobno posiekac nożem .
Kapustę odciskamy z soków i również szatkujemy , bo inaczej będzie nam się zle sklejało uszka .
Mieszamy kapustę i grzyby .
Ciasto;
Dobrze ciepłą wodę wlewamy do miski , dodajemy olej , jajko i sól ,na koniec stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto .
Ja sobie odrazu nad garnkiem z wodą ogrzewam szklaną miskę by przykryć nią ciasto .Dzięki temu stanie się miękkie ,elastyczne .
Ciasto wałkujemy i radełkiem kroimy kwadraty , na każdy układamy kuleczkę farszu i składamy by powstał trójkąt ,następnie zlepiamy 2 boki i mamy uszko .
Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 3 min.
Podajemy z barszczem bądż cebulką .