Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami i kapustą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 300 g
kapusta kiszona 300 g
cebula 1 szt
masło 2 łyzki
sól do smaku
pieprz młotkowany do smaku
kolendra młotkowana do smaku
Ciasto:
mąka 1 kg
woda letnia 500 ml
jajko 1 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami i kapustą

Grzyby ja miałam mrożone prawdziwki i kozaki już pokrojone , wrzuciłam do garnka na roztopione masło .Cebulę obieramy i szatkujemy drobno dodajemy do grzybów ,do tego sól , pieprz , kolendra i dusimy do odparowania soków.


Następnie grzyby musimy drobno posiekac nożem .

Kapustę odciskamy z soków i również szatkujemy , bo inaczej będzie nam się zle sklejało uszka .

Mieszamy kapustę i grzyby .

Ciasto;
Dobrze ciepłą wodę wlewamy do miski , dodajemy olej , jajko i sól ,na koniec stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto .
Ja sobie odrazu nad garnkiem z wodą ogrzewam szklaną miskę by przykryć nią ciasto .Dzięki temu stanie się miękkie ,elastyczne .

Ciasto wałkujemy i radełkiem kroimy kwadraty , na każdy układamy kuleczkę farszu i składamy by powstał trójkąt ,następnie zlepiamy 2 boki i mamy uszko .
Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia 3 min.
Podajemy z barszczem bądż cebulką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 19.01.2014 23:51
kolorowo na talerzyku
Anna133 27.12.2013 19:14
czasochłonne ale smak wynagradza wszytsko
Cranberry 27.12.2013 16:09
smacznie wygląda
Anna133 27.12.2013 16:06
Uszka z grzybami to tradycja ;) u nas są zawsze
Niki22 27.12.2013 15:56
ślicznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak