uszka z grzybami i kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Nadzienie:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 dkg
  • cebula

    5 dkg
  • tłuszcz

    2 dkg
  • pieprz

  • sól

  • Ciasto:

  • mąka

    15 dkg
  • jajko

    1
  • śmietana

    1/8 litra
  • sól, pieprz

  • grzyby suszone

    6 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

grzyby umyć, namoczć na kilka godzin w wodzie, ugotować. cebulę obrać pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. grzyby cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę dodać sól, pieprz. z maki przesianej na stolnicę zagnieść ciasto pierogowe, wywałkować ciasto, pokroić na kawały o szerokości 3-4 cm. nałożyć nadzienie, złożyć każdy kwadrat po przekątnej i zlepić brzegi dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. gotować we wrzącej, osolonej wodzie, wyjąć przelać wrzącą wodą, ułożyć na talerz

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat