Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 20 dkg
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka
mąka 2 szkl
olej 1 łyżka
jajko 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Ciasto : Mąkę zaparzam wrzącą wodą, następnie dodaje jajko, olej i wyrabiam ciasto ( jeśli jest potrzeba dolewam ciepłej wody). Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

Farsz: Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz.
Następnie gotujemy grzyby, aż będą miękkie (ok 1 godz).
Ugotowane grzyby, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.

Grzyby i cebulę mielimy ( ja robię to blenderem). Do farszu grzybowego dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej, oraz sól i pieprz do smaku.Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Uszka z grzybami foto
2
Ciasto cienko rozwałkowujemy, kieliszkiem wykrawamy malutkie kółka.

Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi tworząc pierożki.
Krok 2 - Uszka z grzybami foto
3
Końcówki pierożka zlepiamy ze sobą.Uszka gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 3 - Uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 15.02.2014 20:34
uwielbiam w barszczyku i też robię
DorotaZ 15.02.2014 18:12
Uwielbiam:) Robię podobne:)
idealme 15.02.2014 16:49
pyszności! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak