Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z farszem mięsnym podane z czerwonym barszczem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

filet z kurczaka 300 g
cebula 1- szt
ząbek czosnku 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
masło lub margaryna 2 łyżki

ciasto

mąka pszenna 200 g
woda ciepła 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
jaja 1 szt

Barszcz czerwony

buraczki 2 szt
serwatka 1 litr
woda 0,750 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
mąka 1 łyżka
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z farszem mięsnym podane z czerwonym barszczem

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Mięso ugotować i zmielić w maszynce . Cebulę obrać pokroić drobniutko , poddusić na maśle , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę .Wszystko wymieszać ,przyprawić i ostudzić .
Zrobić ciasto z podanych składników . Rozwałkować cieniutko i pokroić na małe kwadraty. Nakładać farsz i sklejać brzegi złożone po przekątnej. Później przeciwległe rogi i otrzymujemy tradycyjne uszka. Gotowe wrzucamy na wrzątek lekko osolony.
Krok 1 - Uszka z farszem mięsnym  podane z czerwonym barszczem foto
2
. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 2 - Uszka z farszem mięsnym  podane z czerwonym barszczem foto
3
Odlewamy wodę i przekładamy na talerze .
Krok 3 - Uszka z farszem mięsnym  podane z czerwonym barszczem foto
4
Przygotowujemy barszcz z serwatki i wody ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie . Buraczki obieramy i kroimy w plasterki odgotujemy i wyjmujemy ,. Zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką i odrobiną wody.
Krok 4 - Uszka z farszem mięsnym  podane z czerwonym barszczem foto
5
Uszka podajemy z czerwonym barszczem.
Krok 5 - Uszka z farszem mięsnym  podane z czerwonym barszczem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.01.2016 16:43
Z takim farszem musibyc pyszne
Edita 27.01.2016 14:40
pyszne i takie
jasiek 27.01.2016 14:08
to do barszczu zabielanego? zawsze jem uszka tylko z czerwonym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak