Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka wigilijne z grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
woda letnia 1/2 szkl
Farsz:
grzyby suszone 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1 mała
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka wigilijne z grzybami

Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Ciasto tniemy na kwadraty o boku max 5cm.

Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, moczymy całą noc, a następnie gotujemy godzinę w 0,5 litra wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.

W jednym z rogów każdego „ciastowego kwadratu” kładziemy odrobinę farszu, składamy ciasto na pół, aby powstał trójkąt, a następnie zlepiamy ze sobą dolne rogi. Tak przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) do momentu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 04.12.2012 22:46
już się nie mogę doczekać aż zjem je na Wigilię
smakowita 04.06.2012 19:06
są przepyszne ! uwielbiam ,
IZABELA29 29.03.2012 07:25
najlepiej smakują podczas świąt
Sarenka 24.11.2011 16:48
Pyszności.
angelika14 20.06.2011 06:51
pyszności
Bożena13 23.01.2011 00:08
mniam.. mniam.;D
hastalavista 25.11.2010 07:09
moja ulubiona potrawa wigilijna- uwielbiam :)
Monika193
Monika193 04.10.2010 08:46
bo na pewno są pyszne :)
Małgorzata113 27.09.2010 08:13
wyglądają na pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak