Uszka wigilijne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,2 kg
  • cebula

  • olej

  • natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • jajko

  • grzyby suszone

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju do czasu, aż się nam ładnie zeszkli. Podsmażoną cebulkę łączymy z natką pietruszki, grzybami, solą oraz pieprzem. Mąkę łączymy z jajkiem, 200ml wody i zagniatamy ciasto, dodajemy jeszcze szczypte soli. . Rozwałkowujemy, wycinamy kwadraciki, nadziewamy farszem, zawijamy uszka, gotujemy w gorącej wodzie, odcedzamy, układamy na talerzyku, podajemy z barszczykiem! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 05.01.2012 23:16
ja do farszu dodajemy odrobinę (garść) ugotowanej i odciśniętej kapusty zwykłej, uszka są wtedy mięciutkie i naprawdę dużo dużo lepsze, polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat