Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka wigilijne

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składnki

mąka pszenna 200 g
jaja 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
woda ciepła 0,5 szklanki

farsz

grzyby suszone 50 g
cebula 1 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
jajko ugotowane na twardo 1 szt
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka wigilijne

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić i podsmażyć .
Krok 1 - Uszka wigilijne foto
2
Grzyby wcześniej namoczone , ugotowane i pokrojone drobniutko zmieszać z pokrojonym ugotowanym jajkiem i cebulką ,wymieszać.
Krok 2 - Uszka wigilijne foto
3
Zagnieść ciasto z mąki , wody i jajka.
Krok 3 - Uszka wigilijne foto
4
Rozwałkować ciasto cieniutko.
Krok 4 - Uszka wigilijne foto
5
Pokroić w kwadraty i nakładać przygotowany farsz.
Krok 5 - Uszka wigilijne foto
6
Sklejać na trójkąty i później przeciwległe tworząc uszko.
Krok 6 - Uszka wigilijne foto
7
Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut od czasu zagotowania się uszek.
Krok 7 - Uszka wigilijne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 25.10.2016 11:02
u mnie obowiązkowe na święta
MonikaW 20.10.2016 09:37
pyszne domowe
w mojej kuchni 09.01.2016 15:14
pyszne w rosole, barszczu, grzybowej
halina17 09.01.2016 10:28
Uwielbiam uszka.
Futka 09.01.2016 10:03
Pyszne, domowe uszka :)
Krzysztof15 09.01.2016 09:48
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak