Uszka wigilijne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • woda ciepła

    0,5 szklanki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • sól

    szczypta

Farsz

  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula biała

    2
  • sól i pieprz

    do smaku
  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę wypłukać, ugotować do miękkości (można dodać ziele i listek laurowy). Przestudzoną kapustę odcisnąć i zmielić w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, udusić na maśle, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Farsz powinien być pikantny.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zrobić wgłębienie. Wodę wymieszać z mlekiem (mają być bardzo ciepłe), wlać do mąki, dodać olej i sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać krążki (ja użyłam literatki). Nakładać farsz i zlepiać na palcu.
Uszka układałam na tacy (tak aby się nie dotykały) i zamroziłam. Gdy dobrze zamarzły przełożyłam do woreczka żeby nie zajmowały dużo miejsca.
Przed gotowaniem uszek nie rozmrażamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 09.06.2015 10:01
Oooo bardzo ładne i smakowite.
Pani Domu 06.02.2015 11:50
stoją jak żołnierzyki:)
monika141 03.01.2015 09:39
uszka uwielbiam obowiązkowo na Wigilijnym stole
magda1976 02.01.2015 22:22
Domowe uszka są najlepsze!
migotka28 02.01.2015 22:13
troaszkę czasu zajmuje ich zrobienie ale warto poświęcić ten czas
Grazyna0211 02.01.2015 19:03
pyszne tradycyjne uszka
malaczarna23 02.01.2015 18:54
pycha! domowe najlepsze!
IwonaDD 02.01.2015 16:21
wspaniałe!!!!!!!!!
RenataZ-et 02.01.2015 15:46
uwielbiam takie uszka :)
cukiereczek 02.01.2015 15:35
trochę czasu zajęło ulepienie tylu wspaniałych uszek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat