Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka wigilijne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
woda 1 szklanka
olej roślinny 1 kieliszek
sól
grzyby suszone 2 szklanki
cebula biała 1 średnia
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka wigilijne

Kroki postępowania

1
Grzyby gotować na średnim ogniu do momentu zmięknięcia.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na oleju.
Jak już grzybki będą gotowe przecedzić je, poczekać aż lekko ostygną i pokroić na drobne kawałeczki. Wymieszać z cebulką, kucharkiem, pieprzem i maggi.
Krok 1 - Uszka wigilijne foto
2
Z mąki, wody, oleju i odrobiny soli wyrobić ciasto.
Krok 2 - Uszka wigilijne foto
3
Ciasto dobrze rozwałkować, podsypując mąką (nie może przyklejać się do wałka). Powycinać kółka lub kwadraciki na środek położyć troszkę farszu, dobrze zakleić, tak by farsz nie miał którędy uciec i zrobić uszko :)
Krok 3 - Uszka wigilijne foto
4
W dużym garze zagotować wodę z odrobiną soli i wrzucać uszka, jak wypłyną to po 1 minutce wyciągać je łyżką cedzakową.
Najlepiej smakują z barszczykiem.
Krok 4 - Uszka wigilijne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 14.02.2013 10:43
uwielbiam :)
goofy9 11.02.2013 23:48
ja do farszu dodaję odrobinę ugotowanej i odciśniętej kapusty
olkaaa 16.01.2013 08:08
uwielbiam je
mirosława4 14.01.2013 19:43
domowe najlepsze :)
Beatris 10.01.2013 21:54
Domowe uszka są najsmaczniejsze. Doskonały farsz.
hahanka 10.01.2013 20:25
tradycyjnie, super
marcia7 10.01.2013 18:46
pyszniutkie
Agnieszka91 10.01.2013 18:27
uwielbiam
jolanta19 10.01.2013 17:52
uwielbiam
gosia56 10.01.2013 17:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak