Uszka do wigilijnego barszczu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    2 szklanki
  • grzyby suszone

    1 szklanka
  • cebule

    4 sztuki
  • mąka poznańska

    3 szklanki
  • oliwa

    1 łyżka
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do miski, solimy, dodajemy oliwę. W misce, żeby się nie oparzyć, wlewamy do mąki wrzątek i mieszamy widelcem - tak długo, aż utworzy się jednolita bryła. Wtedy wyrzucamy ją na omączony blat i wyrabiamy dokładnie- ciasto ma być plastyczne.
Zostawiamy kilkanaście minut do ostudzenia i wałkujemy dość cienko- nie będzie z tym problemów.
Fasolę moczymy na noc, rano odlewamy wodę i gotujemy w nowej do miękkości, soląc na końcu. Grzyby moczymy godzinę i też gotujemy do miękkości. Cebule w plastrach smażymy na oleju, potem dusimy. Powinno być : połowa fasoli i po ¼ cebuli i grzybów. Miksujemy to wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem i .
Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na kwadraty ( 4-5 cm), na środek kładziemy farsz i zlepiamy w trójkąty. Przeciwległe końce sklejamy, trzeci wywijamy na zewnątrz, na kształt świńskich uszu. Gotujemy w osolonym wrzątki ok, minuty od wypłynięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 13.01.2014 10:09
bardzo dobre
angelika14 29.11.2011 18:50
super na pewno spróbuję
Magdalena1110 21.02.2011 19:19
uwielbiam
pacpaw 29.01.2011 00:20
prawdziwy barszcz tylko z uszkami :)
ben-ka 21.12.2010 11:40
Ja też już mam uszka do barszczu:):):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat