Przepis i sposób przygotowania na: Uszka do barszczyku
Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wywar z gotowania grzybów możemy odparować i zamrozić w foremkach do lodu- sprawdzą się idealnie jako naturalnu dodatek do zup lub sosów.
Grzybki bardzo drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów (farsz nie może być wodnisty).
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.
Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem i wyrabiamy energicznie przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie do czasu uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod zwilżoną ściereczką). Małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy niewielkie kółeczka.
Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie, a następnie zlepiamy boki ciasta, aby otrzymać uszka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Uszka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia. Podajemy z czerwonym barszczem.