Uszka do barszczyku

Uszka do barszczyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    50 dag
  • gorąca woda

    280 ml
  • sól

    szczypta

Farsz

  • grzyby suszone

    35 dag
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Uszka do barszczyku

Grzyby płyczemy i moczymy przez 1-2 godziny w letniej wodzie.

Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wywar z gotowania grzybów możemy odparować i zamrozić w foremkach do lodu- sprawdzą się idealnie jako naturalnu dodatek do zup lub sosów.

Grzybki bardzo drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy grzyby i co chwilę mieszając smażymy do chwili odparowania płynów (farsz nie może być wodnisty).

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia.

Do mąki dodajemy szczyptę soli. Zalewamy wrzątkiem i wyrabiamy energicznie przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie do czasu uzyskania elastycznego ciasta. Przykrywamy ciasto zwilżoną ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.

Połowę ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymamy pod zwilżoną ściereczką). Małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy niewielkie kółeczka.

Na środku każdego kółka kładziemy łyżeczkę farszu, zginamy na pół i sklejamy dokładnie, a następnie zlepiamy boki ciasta, aby otrzymać uszka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Uszka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną, wodę, i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia. Podajemy z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat