Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uspokajające kruche ciastka z melisą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt.
masło 60 gram
cukier brązowy 5 łyżka
sól
ekstrakt migdałowy
melisa świeża
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Uspokajające kruche ciastka z melisą

Kroki postępowania

1
Masło siekamy z mąką i proszkiem. Dodajemy cukier. Jedno jajko wbijamy, a z drugiego oddzielamy białko od żółtka.
Białko przydatne będzie do lakierowania.
Zagniatamy ciasto z odrobiną ekstraktu migdałowego, imbirem i szczyptą soli.
Formujemy kulkę i wkładamy ją zawiniętą w folię na pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Uspokajające kruche ciastka z melisą foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wycinamy serduszka. Każde serduszko smarujemy białkiem i przyklejamy listek melisy.
Krok 2 - Uspokajające kruche ciastka z melisą foto
3
Pieczemy przez około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka uspokajające z melisą gdy się zarumienią będą gotowe do wyjęcia z piekarnika.

Smacznego :)
Krok 3 - Uspokajające kruche ciastka z melisą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.07.2013 13:48
no :-) ciekawy pomysł:-)
biatriss 20.07.2013 20:15
haha przed sesją upiekę dla całego mieszkania;)
eMMe 20.07.2013 20:03
Fajne ciastka:) Z melisą nie robiłam jeszcze nigdy
joanna77 20.07.2013 19:17
oj fajne, czasem byłoby wskazane takie schrupać
sasanka 20.07.2013 18:56
To teraz można jeśc słodycze bez wyrzutów sumienia bo to przecież na skołatane nerwy :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak