Uspokajające kruche ciastka z melisą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt.
  • masło

    60 gram
  • cukier brązowy

    5 łyżka
  • sól

  • ekstrakt migdałowy

  • melisa świeża

  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Uspokajające kruche ciastka z melisą foto
Masło siekamy z mąką i proszkiem. Dodajemy cukier. Jedno jajko wbijamy, a z drugiego oddzielamy białko od żółtka.
Białko przydatne będzie do lakierowania.
Zagniatamy ciasto z odrobiną ekstraktu migdałowego, imbirem i szczyptą soli.
Formujemy kulkę i wkładamy ją zawiniętą w folię na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Uspokajające kruche ciastka z melisą foto
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm i wycinamy serduszka. Każde serduszko smarujemy białkiem i przyklejamy listek melisy.
Krok 3 - Uspokajające kruche ciastka z melisą foto
Pieczemy przez około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka uspokajające z melisą gdy się zarumienią będą gotowe do wyjęcia z piekarnika.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 30.07.2013 13:48
no :-) ciekawy pomysł:-)
biatriss 20.07.2013 20:15
haha przed sesją upiekę dla całego mieszkania;)
eMMe 20.07.2013 20:03
Fajne ciastka:) Z melisą nie robiłam jeszcze nigdy
joanna77 20.07.2013 19:17
oj fajne, czasem byłoby wskazane takie schrupać
sasanka 20.07.2013 18:56
To teraz można jeśc słodycze bez wyrzutów sumienia bo to przecież na skołatane nerwy :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat