Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
budyń waniliowy
2 opakowania -
jabłka
1 kilogram -
Ciasto:
-
żółtko jajek
2 -
jaja
1 sztuka -
mąka
3 szklanki -
cukier puder
3/4 szklanki -
śmietana
2 łyżki -
margaryna
1 kostka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
DODATKOWO:
-
margaryna do wysmarowania formy
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
cukier puder
1 łyżka -
mąka
3 łyżki
Sposób przygotowania
2. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą dużej blaszki.
3. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka.
4. Gotujemy dwa budynie z 3 szklankami mleka. Gorący budyń wylewamy na wyłożone jabłka.
5. Na wierzch kładziemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
6. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Rada: Ciasto można polać polewą np. czekoladową.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się