Uśmiech teściowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • jabłka

    1 kilogram
  • Ciasto:

  • żółtko jajek

    2
  • jaja

    1 sztuka
  • mąka

    3 szklanki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • śmietana

    2 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • DODATKOWO:

  • margaryna do wysmarowania formy

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z mąki, żółtek, jajka, cukru pudru, śmietany, margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą dużej blaszki.

3. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka.

4. Gotujemy dwa budynie z 3 szklankami mleka. Gorący budyń wylewamy na wyłożone jabłka.

5. Na wierzch kładziemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.

6. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Rada: Ciasto można polać polewą np. czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 02.03.2014 13:37
apetyczne ciacho!
halina17 24.02.2014 12:40
Szkoda , ze nie ma zdjęcia . Mam ten przepis dobre jest ciasto chociaż dawno już nie robiłam , muszę zrobic.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat