Przepis i sposób przygotowania na: Urodzinowy tort z opłatkiem bajkowym
Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i skroić na 3 blaty.
Krem czekoladowy ;
czekolady rozpuścić w podgrzanej śmietanie 30 % , gdy czekolady sie całkowicie rozpuszczą włożyć do lodówki na całą noc,
Na drugi dzień wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.
Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
Składanie tortu;
Spodni blat po nasączeniu posmarować dżemem , nałoży część kremu śmietankowego, nałożyć drugi blat, nasączyć , posmarować dżemem nałożyć krem czekoladowy , nałożyć ostatni trzeci blat docisnąć formując tort
Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką.Na górę nałożyć opłatek, udekorować według swojego uznania , u mnie udekorowany jest perełkami i kremem śmietankowym.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin .