Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Urodzinowy tort dla trenera piłki nożnej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj upiekłam torcik dla trenera piłki nożnej mojego wnuczka. Torcik boisko robiłam po raz drugi i myślę, że wyszedł mi całkiem dobrze i bardzo spodobał się wnukowi,a trener zaszokowany.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 190 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
cukier 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem śmietankowy:

śmietana 30% 1.2 litra
cukier puder 4 łyżki
śmietan fix 3 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda gorąca 50 mililitrów

Poncz:

woda ciepła 0.5 szklanki
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

frużelina 1 słoik
orzechy siekane 2 szklanki
zielony barwnik 1 szczypta
dekoracja 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Urodzinowy tort dla trenera piłki nożnej

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijając na sztywną masę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodajemy mąki, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni a najlepiej do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.

Masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Niewielką ilość ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną, a następnie łączymy z pozostałą śmietaną. Śmietanę dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Do mniejszej części śmietany dodajemy szczyptę barwnika zielonego i delikatnie mieszamy.

Orzechy włoskie rozgniatamy wałkiem do ciasta.
Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.

Wykończenie: Blat układamy na paterze, nasączamy, smarujemy dość mocno frużeliną wiśniową następnie nakładamy i rozsmarowujemy większą połowę masy śmietankowej. Nakładamy drugi blat tworząc tort. Cały tort smarujemy zieloną masą, a boki tortu obkładamy przygotowanymi orzechami włoskimi. Górę tortu dekorujemy bramkami, piłkarzykami oraz masą śmietankową.

Tort wkładamy do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:39
Genialny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak