Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta"

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8
mąka pszenna 2 szkl
cukier kryształ 2 szkl
woda 2/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
DODATKOWO:
krem orzechowy
lukier plastyczny 1 kg
masło 100 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 0,5 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta"

Kroki postępowania

1
Oddzielam żółtka od białek i ubijam białka z cukrem na sztywną pianę.
Krok 1 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
2
Dodaję żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wodę do piany i mieszam na niskich obrotach miksera.
Krok 2 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
3
Formę do pieczenia wykładam papierem lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Ponieważ potrzebny jest duży biszkopt, a moja blaszka ma wymiary 20x25cm, piekę prostokąt i mały okrągły placek. Wysokość ciasta powinna być podobna, by po upieczeniu ciasto było tej samej wysokości. Biszkopty piekę ok. 25minut w temp. 175st.C.
Krok 3 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
4
Upieczony biszkopt wyjmuję z form, ucinam kawałek okrągłego tak, by przylegał do prostokąta i wycinam kształt rakiety wg przygotowanego wcześniej szablonu z papieru.
Krok 4 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
5
Biszkopt kroję na dwa placki za pomocą nitki. Smaruję grubą warstwą kremu czekoladowo-orzechowego.
Krok 5 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
6
Przygotowuję krem maślany: ucieram miękkie masło z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem schładzam, a potem twardym smaruję dokładnie brzegi i wierzch tortu, by przygotować powierzchnię do nałożenia lukru plastycznego. Tort schładzam, by krem stwardniał.
Krok 6 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
7
Z reszty biszkoptu wycinam kilka kołek różnej wielkości, przekładam kremem orzechowym i z zewnątrz smaruję kremem maślanym. To będzie figurka krecika, którą następnie obłożę szarym lukrem plastycznym.
Krok 7 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
8
Lukier plastyczny (ok. 800g) wałkuję na grubość ok. 2mm i nakładam na tort. Dokładnie wygładzam, by idealnie przylegał do ciasta. Nadmiar odcinam.
Krok 8 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
9
Masę plastyczną barwię na potrzebne kolory barwnikami w żelu. Te w płynie rozrzedzą lukier, natomiast te w proszku nie rozprowadzą się w lukrze równomiernie. Z kolorowego lukru wycinam potrzebne elementy do stworzenia rakiety i krecika.
Krok 9 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto
10
Wycięte elementy układam na torcie wedle wzoru z kreskówki. Na środku umieszczam figurkę krecika.
Krok 10 - Urodzinowy torcik w stylu angielskim "Krecik i rakieta" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 12.06.2013 07:33
Kolejne Twoje arcydzieło :)
Fiffi 16.12.2012 23:03
sam tort już jest super prezentem
emeslive 02.10.2012 16:07
Wygląda bajecznie. Szczerze podziwiam telant plastyczny i cierpliwość, bo to prawdziwe dzieło sztuki.
caralajna 10.09.2012 21:17
wow, to jest dopiero arcydzieło, aż żal jeść :)
tessinka 26.08.2012 21:08
zdolniacha z Ciebie :) super
Konczi 26.08.2012 16:17
wow wygląda super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak