Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uniwersalna marynata do pieczonych warzyw

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 10 % 1/2 szkl.
woda 3 szkl.
cukier 1/2-1 szkl
sól do smaku
papryczka chili do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
olej rzepakowy po 1-2 łyżki na słoik

Porada

W tej zalewie marynowałam dynię, bakłażana, cukinię, paprykę oraz pasternak.

Przepis i sposób przygotowania na: Uniwersalna marynata do pieczonych warzyw

Wodę zagotować z octem, cukrem, papryczkami chili, listkami laurowymi - ostudzić i posolić do smaku. Liście laurowe wyjąć, dodać soli do smaku i wycisniety czosnek.

Upieczonymi warzywami napełnić słoiki, do każdego wlać po 1-2 łyżki oleju i dopełnić marynatą. Krótko zapasteryzować.

Do gotowania marynaty można dodać krążki cebuli, która jednak zmienia smak całej zalewy i nie do wszystkich warzyw pasuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak